Περιβάλλον και Οικολογική Συνείδηση

Στην σύγχρονη μας εποχή όπου η κλιματικές αλλαγές είναι ραγδαίες το περιβάλλον δεν μπορεί παρά να θεωρείτε κοινωνικό-δημόσιο αγαθό. Υπό αυτές τις συνθήκες η δόμηση ενός κεντροαριστερού κινήματος πρέπει να έχει ως έναν από τους κεντρικούς πυλώνες την προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με όλες τις πολιτικές. Η πράσινη οικονομία και η ανάπτυξη με όρους που θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας αλλά δεν θα βλάπτουν το περιβάλλον πρέπει να είναι μια από τις προμετωπίδες μας για την νέα εποχή.

Σε όλη την διάρκεια του 20ο αιώνα μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ’80 οι κοινωνία έμενε σχεδόν αδιάφορη για την ρύπανση του περιβάλλοντος με συνέπεια να πραγματοποιούνται παγκοσμίως καταστροφικές παρεμβάσεις στο οικολογικό σύστημα αλλά καταστροφές ως συνέπεια της βιομηχανικής ανάπτυξης. Οι καταστροφικές συνέπειες από φωτιές σε μεγάλα δάση και η αποψίλωση σε δάση πνεύμονες για την παγκόσμιο οικολογικό σύστημα (π.χ. Αμαζόνιος) σε συνδυασμό με την ρύπανση του περιβάλλοντος από την εκπομπή ρυπογόνων αερίων από τις μεγάλες βιομηχανίες (π.χ. διοξείδιο του άνθρακα) οδήγησαν σε φαινόμενα όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η δημιουργία της τρύπας του όζοντος, το νέφος σε μεγάλες πόλεις, κ.α. .

Η Ελλάδα παρότι έχει υπογράψει όλες τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει πολύ μεγάλες επιτυχίες σε αυτό τον τομέα. Η χρήση κατά μεγάλο ποσοστό ηλεκτρικού ρεύματος από την καύση του λιγνίτη και η βραδέα ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η καταστροφή των δασών από πυρκαγιές που κατά το πλείστον δεν προέρχονται από φυσική αιτία αλλά από εμπρησμό με στόχο την οικοπεδοποίηση, η μόλυνση των υδάτων με κάθε είδους τοξικές ουσίες και τέλος η αργοπορία στην δημιουργία χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) δημιουργούν ένα σκηνικό για το οποίο δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα ευτυχισμένοι.

Δυστυχώς, το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο δυσοίωνο με την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας και το λιώσιμο των πάγων που συνέπεια έχει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ακόμα, η ρύπανση του εδάφους από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων αλλά και την ρύπανση των υδάτων από την χρήση των προηγούμενων και από δημιουργία πετρελαιοκηλίδων κάνει τις προβλέψεις εφιαλτικές.

Παρόλα αυτά, μόλις το 1997 έγινε κατανοητή η αναγκαιότητα συντονισμένης δράσης και επίλυσης των προβλημάτων σε διεθνές επίπεδο όταν με το Πρωτόκολλο του Κιότο (το οποίο η πιο ρυπογόνος χώρα η Η.Π.Α. δεν έχει υπογράψει) άρχισε μια προσπάθεια να προστατευθεί το περιβάλλον με θεσμικές αλλαγές και θέσπιση πολιτικών μείωσης των εκπομπών αερίων και ρύπανσης των υδάτων αλλά και γενικότερα προστασίας του οικοσυστήματος.

Εμείς, σαν νέοι και νέες και σαν σοσιαλιστές και σοσιαλίστριες, θεωρούμε υποχρέωση μας να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον για το οικοσύστημα και το περιβάλλον αλλά ουσιαστικά για την δική μας πραγματικότητα. Γι’ αυτό απέναντι στην λαίλαπα της οικολογικής καταστροφής απαντάμε με τις εξής προτάσεις :

· Δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Περιβάλλοντος με αρμοδιότητες και κονδύλια για την προστασία του οικοσυστήματος και συντονισμένες δράσεις για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης και ευρύτερα της οικολογικής συνείδησης .

· Ολοκλήρωση του Δασολογίου και του Κτηματολογίου που θα δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το «πράσινο» στην χώρα .

· Δημιουργία και ανάπτυξη οργανωμένων τουριστικών περιοχών που δεν θα βλάπτουν το περιβάλλον και το τοπικό οικοσύστημα .

· Παροχή κινήτρων για «Πράσινα κτίρια-πράσινες πολυκατοικίες», δηλαδή ανάπτυξη κινήτρων για έντονη βλάστηση στους κοινόχρηστους χώρους αλλά και τις οροφές των πολυκατοικιών.

· Παροχή κινήτρων για την μείωση των ενεργειακών δαπανών και της κατανάλωσης.

· Άμεσες παρεμβάσεις σε πρώτη φάση στα δημόσια κτίρια με σκοπό την καλύτερη χρήση της θερμότητας και άρα την μείωση της καύσης πετρελαίου αλλά και την χρήση ηλεκτρ. ρεύματος μέσω των κλιματιστικών. Σε δεύτερη φάση το μέτρο πρέπει να παρέμβει και σε ιδιωτικά κτίρια.

· Επιπλέον κίνητρα (π.χ. επιχορήγηση) για την ανάπτυξη από ιδιώτες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά)

· Έλεγχος και σταδιακή αντικατάσταση των χωματερών με Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και διαλογή των απορριμμάτων που μπορούν να ανακυκλωθούν όπως το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο κτλ. Πολλά από τα υπόλοιπα απορρίμματα μπορούν αφού υποστούν κατάλληλη επεξεργασία να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα.

· Διαχείριση και επεξεργασία των αστικών λημμάτων που τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε ποτάμια ή στην θάλασσα με στόχο την δημιουργία βιοκαυσίμων όπου αυτό είναι δυνατό αλλά και τον βιολογικό καθαρισμό τους και την χρήση του νερού που έχει περάσει από αυτόν στην άρδευση (ιδιαίτερα σε αγροτικές και ημιαγροτικές περιοχές).

· Εισαγωγή μαθήματος στα σχολεία και προγραμμάτων με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων σε ζητήματα οικολογίας και περιβάλλοντος (π.χ. πρόγραμμα ανακύκλωσης).

· Περαιτέρω ανάπτυξη της ανακύκλωσης με κίνητρα στους δήμους και στις νομαρχίες για τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης.

· Δημιουργία πρασίνου (πάρκα, δημόσιοι χώροι) και αξιοποίηση παλιών δημόσιων εργοστασίων και παλιών στρατοπέδων ως πνευμόνων πρασίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: