Πολιτικό Διακύβευμα και Ιδεολογική Σύγκρουση

Η έλλειψη ενός πολιτικού διακυβεύματος από το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπει την συστράτευση των προοδευτικών πολιτών γύρω από ένα κοινό στόχο. Απέναντι στην νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την οικονομία που έχει ως στόχο την κερδοφορία των προνομιούχων αντιτείνουμε μια ανάπτυξη με πραγματικό σεβασμό στο περιβάλλον, στα δικαιώματα των εργαζομένων και η οποία θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Με δίκαιη κατανομή του πλούτου που παράγεται και που έχει παραχθεί με στόχο την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων. Μια ανάπτυξη με βάση την γνώση και τις νέες τεχνολογίες για ποιοτική παραγωγή απέναντι στην άποψη για φτηνή εργασία, αυτή που έχει οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών εργοστασίων και στην μεταφορά τους σε χώρες με φθηνό εργατικό δυναμικό.

Απέναντι στον σκληρό καπιταλισμό και τον εργασιακό μεσαίωνα αντιπροτείνουμε μια δημοκρατική εκδοχή του Σοσιαλισμού. Απέναντι στην ανασφάλιστη εργασία και στην αβεβαιότητα αν θα συνταξιοδοτηθεί η γενιά μας από το κράτος, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τους νέους των 700 ευρώ, των πληροφοριακό αναλφαβητισμό, την έλλειψη ελεύθερου χρόνου αντιπαραθέτουμε την θωράκιση της δημόσιας ασφάλισης των εργαζομένων με σημαντική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την καταβολή των οφειλόμενων εισφορών των εργοδοτών και του κράτους για την ενίσχυση των ταμείων, την διατήρηση του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και προάσπιση του 40ωρου σήμερα και την διεκδίκηση του 35ωρου αύριο, το κατώτατο επίπεδο εγγυημένου εισοδήματος, την ίση πρόσβαση στις πληροφορίες και τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Η πλημμυρίδα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης αναγκάζει τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του κόσμου να αναπροσαρμόσουν το στίγμα και τη δράση τους. Παραδείγματα αντίδρασης στην παραπάνω πραγματικότητα αποτελούν χώρες όπως Βραζιλία, Βενεζουέλα, Βολιβία και Κούβα που όμως το σαφές δημοκρατικό τους έλλειμμα δε μας επιτρέπει να τις αποδεχθούμε ως πόλο προοπτικής. Ως πόλο προοπτικής προκρίνουμε την παγκοσμιοποίηση της Αριστεράς, ρόλο τον οποίο οφείλει και μπορεί να παίξει η Σοσιαλιστική Διεθνής με προτάγματα τη Δημοκρατία και τις Σοσιαλιστικές αξίες. Καθίσταται ξεκάθαρο από τα παραπάνω σε ποιον πόλο επιθυμούμε να ανήκει η χώρα μας με ρόλο πρωταγωνιστικό όπως παλιότερα (Κίνηση των Πέντε για την ειρήνη). Επιπροσθέτως, θεωρούμε πως ρόλος της Ε.Ε δεν είναι η απελευθέρωση των αγορών αλλά το δημοκρατικό αντίβαρο στον οικονομικό επεκτατισμό και την εξαγωγή «δημοκρατίας» με στρατιωτικές επεμβάσεις των Η.Π.Α. . Οραματιζόμαστε την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ευρώπης των λαών, ενωμένη κοινωνικά και πολιτικά.

Απέναντι στην κρίση της σοσιαλδημοκρατίας και τα αδιέξοδα που εμφάνισε σε όλη την Ευρώπη απαντάμε με το όνομα και τις αρχές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Οι προοδευτικές αλλαγές και προτάσεις, σήμερα, δεν μπορεί παρά να αποτελούν βασικό ζητούμενο του Κινήματος. Η εφαρμογή της απλής και ανόθευτης αναλογικής στις εθνικές εκλογές που θα δημιουργήσει μια πλέρια δημοκρατία και θα βοηθήσει τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να αποτελεί πρόταγμά μας. Ακόμα, ο μη διαχωρισμός κράτος - εκκλησίας και τα ασαφή όρια μεταξύ τους οδηγούν σε φαινόμενα «αγιατολαχισμού» δηλαδή διεκδίκησης πολιτικού ρόλου από μη εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες, για αυτό είναι ζήτημα δημοκρατίας ο πλήρης και σαφής διαχωρισμός τους.

Τέλος, η αυτονομία της πολιτικής και των πολιτικών από ισχυρά εξωθεσμικά κέντρα που προσπαθούν να επιβληθούν και να επιβάλουν τις πολιτικές που εξυπηρετούν είναι σήμερα επιτακτική παρά ποτέ. Ένας ξεκάθαρος πολιτικός λόγος που θα εκφράζει γνήσια τις προοδευτικές δυνάμεις και τις κοινωνικές τάξεις που για χρόνια στήριξαν το Κίνημα μας θα είναι αυτός που θα μας δώσει την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με τις παραπάνω και να διεκδικήσουμε την στήριξη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: