Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Οι ανάγκες και συνθήκες της σύγχρονης εποχής προστάζουν την διαμόρφωση μιας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που στόχο έχει όχι μόνο την παροχή βασικών γνώσεων αλλά να συμβάλει στην διαμόρφωση μιας πρώιμης προσωπικότητας, στην δημιουργία κριτικής σκέψης και την αντίληψη των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων.

Βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η θέσπιση του ολοήμερου σχολείου, η αναθεώρηση και επικαιροποιήση των σχολικών εγχειριδίων (παρότι υπάρχουν ακόμα ελλείψεις και λάθη), τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και την εφαρμογή παράλληλων διδακτικών μεθόδων.

Παρόλα τα βήματα που έχουν γίνει θεωρούμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε την ολοκλήρωση των προσπαθειών και να θέσουμε τους νέους στόχους.

  • Συγκεκριμενοποίηση μια γκάμας δραστηριοτήτων που θα καλούνται να διενεργήσουν οι δάσκαλοι-ες με τους μαθητές-τριες

  • Κάλυψη της σίτισης των παιδιών από τα ίδια τα σχολεία

  • Πρόσθεση στα σχολικά εγχειρίδια των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων όπως ο εθνικός και κοινωνικός ρατσισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχια και η άδικη κατανομή του πλούτου είτε σαν φαινόμενο δίπλα μας είτε στις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου και την προώθηση ιδεών όπως ο διεθνισμός και η συνεργασία των λαών, η κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, κ.α.

  • Αυτόνομη εκμάθηση ξένων γλωσσών, για την αποφυγή της στροφής στην παραπαιδεία, και απόκτηση πτυχίου (Κρατικό Δίπλωμα Γλωσσομάθειας)

  • Προώθηση εναλλακτικών διδακτικών μεθόδων που θα προάγουν το ομαδικό πνεύμα και τη δημιουργική-συνθετική σκέψη

Δεν υπάρχουν σχόλια: