Προτάσεις για το Νόμο - Πλαίσιο

Συγγράμματα


Προτείνουμε να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς των δωρεάν συγγραμμάτων με προσθήκες οι οποίες θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην καλύτερη κατανόηση του μαθήματος από τους φοιτητές .Πιστεύουμε πως η αξιολόγηση των συγγραμμάτων από τους φοιτητές σε διετή βάση και η διανομή συμπληρωματικών συγγραμμάτων όπου χρειάζεται θα οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση του μαθήματος αλλά και θα δίνει την δυνατότητα και στον φοιτητή να συμμετέχει στην διαμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας ως ακαδημαϊκός πολίτης. Επιπλέον θεωρούμε πως οι βιβλιοθήκες των Τμημάτων και των Σχολών πρέπει να αναβαθμιστούν και να ενισχυθούν με περισσότερα συγγράμματα έτσι ώστε οι φοιτητές να μπορούν να έχουν μια σφαιρική εικόνα για την επιστήμη που μελετούν.

Άσυλο


Πιστεύουμε σε ένα Πανεπιστήμιο ανοιχτό σε ιδέες και απόψεις, σε ένα Πανεπιστήμιο ελεύθερης έκφρασης του ατόμου και οποιαδήποτε αλλαγή στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο θα γίνει εκ του πονηρού προκειμένου κάποιοι να επωφεληθούν από αυτό. Το άσυλο μπορεί να διασφαλιστεί με την έννοια που ορίστηκε αν γίνεται καλύτερος έλεγχος των χώρων των Πανεπιστημίων και ενισχυθεί ο φωτισμός της Πανεπιστημιούπολης. Θεωρούμε ότι θα ήταν καλό η Πρυτανεία, από την πλευρά της, να υιοθετήσει δράσεις οι οποίες θα δίνουν ζωή στο Πανεπιστήμιο όλες τις ώρες και θα κάνει τον χώρο της Πανεπιστημίων πιο προσιτό στους φοιτητές.

Χρονική διάρκεια σπουδών


Είμαστε αντίθετοι στην υιοθέτηση ,από πλευράς Πανεπιστημίων, μέτρων τα οποία μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα υποχρεώνουν τους φοιτητές να σταματούν να σπουδάζουν. Αυτό οδηγεί σε ένα Πανεπιστήμιο απρόσιτο που δεν συνάδει με τις αρχές της ελεύθερης έκφρασης και της δημοκρατίας. Για μας αποτελεί σημαντική παράμετρο στην επίλυση του προβλήματος η συζήτηση για τα αίτια της «λιμνάζουσας φοίτησης» και τα μέτρα τα οποία πρέπει να γίνουν προκειμένου αυτή να εξαλειφθεί. Το Πανεπιστήμιο οφείλει να έχει παιδευτικό ρόλο και όχι να γίνεται τιμωρός των φοιτητών σε περίπτωση που ξεπεράσουν το χρονικό όριο φοίτησης.



Ανάδειξη πρυτανικών αρχών και συμμετοχή φοιτητών

Προτείνουμε την καθολική ψηφοφορία των φοιτητών και την αναγωγή της ψήφου στο 100% των μελών ΔΕΠ. Με αυτό τον τρόπο εξαλείφονται οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ καθηγητών και παρατάξεων και δίνεται στους φοιτητές η δυνατότητα και η δύναμη να αποφασίζουν για τις πρυτανικές αρχές που διοικούν το Πανεπιστήμιο.


Οικονομικά Πανεπιστημίων

Οι προτάσεις μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρες. Προτείνουμε τον διπλασιασμό των δαπανών για την Παιδεία , χρησιμοποιώντας το 40% των κονδυλίων από το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης(Κ.Π.Σ.) , και την διαχείριση των κονδυλίων που θα παρέχονται για την έρευνα από ένα ανεξάρτητο φορέα – ίδρυμα ερευνών που θα υπάρχει σε κάθε Πανεπιστήμιο. Θεωρούμε επίσης ότι ο έλεγχος των οικονομικών των Πανεπιστημίων από ορκωτούς λογιστές θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαφάνεια αλλά θα διασφαλίσει ταυτόχρονα ότι τα χρήματα που θα παρέχονται στα Πανεπιστήμια θα χρησιμοποιούνται για την αναβάθμιση της έρευνας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι για ίδιον όφελος. Τέλος, πιστεύουμε ότι η διοικητική αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων θα οδηγήσει σε μια πιο υγιή Παιδεία χωρίς την παρέμβαση εξωπανεπιστημιακών για το πως θα χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια που δίνονται σε αυτά

Δεν υπάρχουν σχόλια: